Yamaç paraşütü bir hava sporudur. 1980’li yılların başlarında birkaç arkadaş grubu tarafından serbest paraşütlerle ,yamaçlardan koşarak kalkmayı keşfetmişlerdir.Yamaç paraşütü hava araçları içerisindeki en hafif hava aracı olarak kabul edilmiştir.Bu extrem spor için herhangi bir kalkış-iniş pisti gerektirmez.Herhangi bir ağırlığı olmadığı için saatlerce havada kalabilir ve kilometrelerce yol gidebilir .Yamaç paraşütü görünürde tehlikeli bir spor olarak bilinse bile kurallara uyulduğu takdirde ve bu işi bilen insanlardan eğitimi alındığı için çok keyifli bir hava sporudur. Yamaç paraşütü takımı 10 temel ekipmandan oluşur.Bu ekipmanlar sırasıyla; kanat(kubbe, kanopi), askı ipleri , taşıyıcı kolonlar,harness(kuşam tertibatı),yedek paraşüt,kask,telsiz,gözlük,giysi ve rüzgarölçer gereklidir.
Yamaç paraşütü için dikkate alınması gereken 10 kural vardır.Bunlar;
1-)Pilot eşliğinde yapılan uçuşlarda kişi daima pilotun dediklerini dikkate almalıdır.
2-)Çenelikli kask ve can yeleği takmak zorunludur. 3-)Uçuş esnasında mutlaka ilk yardım çantası bulundurulmalıdır.
3-)Sadece hava durumunun elverişli olduğu, yani rüzgarlı bölgelerde yapılmalıdır.
4-)Yamaç paraşütü yalnızca iki kişi ile yapılabilen bir spordur, ve buna “Tandem paragliding” denir.
5-)Tandem uçuşlarda yedek paraşüt ve kurtarma botu bulundurulması zorunludur.
6-)Yamaç paraşütü için gerekli olan rüzgar uçmadan önce mutlaka kontrol edilmeli.
7-)Havada rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
8-)Kalp rahatsızlığı,yükseklik korkusu,hamile kadınlar,astım hastası ve 105 kg’dan fazla olan insanların yamaç paraşütü yapması yasaktır.
9-)Alkollü olan insanlar ile yamaç paraşütü yapılamaz.
10-)Yamaç paraşütü için yaş sınırı 16’dır.Daha küçük olan insanlardan aile izni gerekmektedir.
İstanbul’da genel uçuş yeri olarak Çatalca konumu tercih edilir.Çatalca İstanbul’a ortalama 1,5 saat mesafededir.Ayrıca buraya gelmek isteyen İnsanlar için de ulaşım oldukça kolaydır.Çatalca yamaç paraşütü yaklaşık 30 metre irtifaya sahip pistlerden uçuş yapılmaktadır.Bu uçuşlar 20 dakika civarı sürmektedir.İstanbul’dan ya da Türkiye’nin herhangi bölgesinden gelen ziyaretçiler için Çatalca özel ve en çok tercih edilen konumdur. Ormanlı kalkış alanı yön olarak kuzey-kuzey doğu rüzgarını tam karşıdan almaktadır. Batılı rüzgarlar ve diğer yönler uçuş için uygun değildir.
KANAT(YAMAÇ PARAŞÜTÜ):Ön kısımda yer alan hücre ağızlarından havanın girişiyle şişerek aerofil yapı kazanan ve pilotun uçmasını sağlayan özel bir kumaştan üretilen yapısal malzemedir.Üst yüzeyi silikon kaplı özel Polimerden üretilmiştir.
KUŞAM(HARNESS):Pilotun kuşanarak uçarken oturduğu Ve karanbinalarla kanada bağlandığı oturak kısımdır.Sırt bölgesi ,bacak-göğüs kolonları ve yedek paraşüt bölümünden oluşur. Pilotun vücut yapısına göre ayarlanabilir.Bazı kuşamlarda sırt bölümünü desteklemek için hava yastığı da bulunabilir.Bunun yanında harnessler pilotun deneyimine göre değişen bir şekilde farklı modellerde üretilir.
YEDEK PARAŞÜT: Uçuş esnasında yaşanabilecek olası acil durumlarda
emniyet amaçlı kullanılan serbest/kubbe paraşüt benzeri bir ekipmandır.
Internal (harness altında) veya external (harness dışında) bağlantı ile
bağlanabilir.Yedek paraşütün kullanımı esnasında kanat uçuş özelliğini
kaybeder ve pilot ekipmanı ile yönlendirilmeli veya yönlendirmesiz
olarak 5 m/sn hızla kontrollü çöküşe geçer.
Profesyonel Müşteri Temsilcilerimizden Yardım Alın
Table of Contents
Toggle