Ormanlı Yamaç Paraşütü 2023

Ormanlı Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü nedir? Yamaç paraşütü tarihçesi? Gerekli olan ekipmanlar nelerdir? Yamaç paraşütü yapmak için kurallar nelerdir? Ormanlı’da yamaç paraşütü nasıl yapılır? Paraşüt, bir nesnenin atmosfere açık bir ortamda havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak yavaşça inmesini sağlayan gereçtir. Leonardo Da Vinci’nin paraşütle ilgili çizimleri mevcuttur.

İtalya’da 1470’lerden kalan başka paraşüt çizimleri bulunduğu gibi, 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio tarafından yapılan çizimler Da Vinci’nin ötesindedir. M.S. 810-887 yılları arasında yaşayan Arap mucit Abbas Kasım İbn Firnas’ın İspanya-Kordoba’da paraşüte benzer bir alet kullandığı tarihi kayıtlarda mevcuttur.

Çin’de de paraşütün ilk örnekleri kullanılmıştır. Günümüzde kullanılana en çok benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sébastien Lenormand tarafından tasarlanıp, yaratılmıştır. 1797 yılında André-Jacques Garnerin bir sıcak hava balonundan ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirmiştir.

Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olmasısayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir

bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur. Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır.Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir. Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir.

Kullanılan malzemelerin ithal ve özel olması nedeniyle maliyeti oldukça yüksektir. Ancak yine de diğer havacılık sporlarıyla karşılaştırıldığında uçmanın en ucuz yolu olduğu görülür.

 

Yamaç paraşütü genellikle tehlikeli bir spor olarak bilinse de, kurallarına uyulduğu ve ciddi bir eğitim alınarak yapıldığı takdirde tehlikeleri en alt düzeye indirilebilir.

Yamaç Paraşütü sporu, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen bir paraşüt ile uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak sureti havalanmaktır.Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak

serilen paraşüt, pilotun koşmaya başlaması ile hava ile dolar ve pilotla birlikte havalanır. Uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce /saatlerce sürebilir. Tek kişi olabileceği gibi iki kişilik ( tandem ) kanatları da vardır.(Kültür ve Truzim Bakanlığı)Bilinen en ekonomik hava aracı olması ve doğa sporları ile iç içe olması bugün geniş bir kitle tarafından sevilerek yapılmasını sağlamıştır.Temelde özel bir yetenek ve aşırı efor gerektirmeyen Yamaç Paraşütü Sporu standart bir eğitim sonrasında yapımı oldukça kolay ve zevklidir.

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜNÜN TEMEL EKİPMANLARI

Kanat askı ipleri, taşıyıcı kolonlar, harness(kuşam tertibatı), kask, rüzgar ölçer, manyetik pusula

YAMAÇ PARAŞÜTÜ HER MEVSİMDE YAPILABİLİR Mİ?

Yamaç paraşütü, hava şartlarının uygun olduğu her mevsimde yapılabilir ama en çok yaz ayları tercih edilir.

Kış mevsiminde havanın soğuk olması yamaç paraşütü uçuşunu etkilemez. Sadece eğer hava yağışlı veya sert rüzgarlı ( saatte 30km üzeri) ise, yağışın durmasını ve rüzgarın azalmasını bekleyip uçuş yapılabiliyor.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ NASIL YAPILIR?

Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Dahas onrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz.

TÜRKİYE'DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ NEREDE YAPILIR?

ORMANLI YAMAÇ PARAŞÜTÜ

İlk durak İstanbul’un saklı cenneti Ormanlı olabilir. Rüzgârın falezlerle birlikte farklı bir hava akımı yarattığı bu bölge, İstanbul’da şehir hayatından uzaklaşmak ve yamaç paraşütü deneyimlemek isteyenlerin ilk tercihler arasında yer alır.

Ormanlı Yamaç Paraşütü

,

İstanbul’un Çatalca ilçesinin Karadeniz kıyısında şirin bir köyüdür. İstanbul’un kuzeyinde Durusu Gölü’nün yanı başında yer alır. Sahil şeridinin doğusunda Karaburun, batısında ise Karacaköy ve Yalıköy bulunur. Daha batıda yer alan Çilingoz Tabiat Parkı da mutlaka görülmelidir. Köy, geçimini çiftçilik, hayvancılık ve kısmen de olsa turizmden sağlamaktadır. Doğal güzelliklerin denizle buluştuğu sahil, yaz aylarında yerli ve yabancı turistleri çekmektedir.

Ayrıca sahile paralel uzanan yamaçları sayesinde yamaç paraşütü için çok elverişlidir. Hem ülkemizden hem de dünyadan yamaç paraşütü sporcularının tercihidir.İstanbul’a yaklaşık 1 saat mesafede bulunan ve doğal ortamıyla şehrin gürültüsünden uzak olan Ormanlı Köyü, yamaç paraşütü tutkunları ve doğaseverleri ağırlıyor.

Doğal zenginliklere zarar vermeden yapılan havacılık branşlarının başında yamaç paraşütü gelir. Yamaç paraşütü yapıldığı bölgeye sunduğu görsel güzelliklerin yanında bölge turizmine katkı sağlar. Doğa turizmini uçuş aktiviteleriyle zenginleştirir. İlk kez uçacak olanlar bile deneyimli pilotlar eşliğinde kısa bir bilgilendirme ile uçuş gerçekleştirip bu heyecanlı anları kayıt
altına alabilir.

Doğallığı ile de çevre dostudur. Ormanlı Sahili yamaç paraşütü sporunun yapılabildiği dünyanın sayılı güzelliklerinin arasındadır.

Ülkemiz sporcularının yetişmesine katkı sağlayan Ormanlı, barındırdığı 30 km uzunluğundaki denize paralel yamaçlarıyla dünyadan da sporcu çekmektedir. Ülkemize yamaç paraşütü için gelen yabancı sporcular burada spor kampı yaparak hem denizin güzelliklerinden faydalanmakta hem de yamaç paraşütü yapmış olmanın mutluluğuyla ülkelerine dönmektedir. Ayrıca ülkemizdeki yamaç paraşütü sporunu öğrenip geliştirmek isteyen sporcuların İstanbul’da tercih ettiği yegane uçuş noktasıdır.

Pilot seviyesi olarak başlangıç eğitimini tamamlamış, ters kalkış yeteneğine sahip, hız çubuğunu kullanabilen, kalkış yaptığı tepeye iniş yapabilen en az orta seviye pilotlar uçuş yapabilmektedir. Ormanlı‘da ilk kez uçacak başlangıç eğitimini yeni tamamlamış öğrenciler ancak eğitmenleri nezaretinde uçuş yapabilir.

İstanbul Yamaç Paraşütü

Yolcu olarak uçmak isteyenler deneyimli pilotlar eşliğinde uçuş yapabilmektedir. Gerekli olanlar ise kalkış ve iniş sırasında ayak bileklerini korumak için bot veya en az spor bir ayakkabı, rüzgârdan korunmak için rüzgârlık veya uzun kollu bir giyecek bulundurulması yeterli olacaktır. Ormanlı kalkış alanı yön olarak kuzey-kuzeydoğu rüzgârını tam karşıdan almaktadır. Tercih edilen uçuşa elverişli rüzgâr yönleri; kuzey, kuzey – kuzeydoğu, kuzeydoğu ve doğu – kuzeydoğu rüzgârıdır. Batılı rüzgârlar ve diğer yönler uçuş için uygun değildir.

Yamaç Paraşütü

Paylaş :

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Herhangi bir sorunuz mu var ?

Profesyonel Müşteri Temsilcilerimizden Yardım Alın

Table of Contents

Canlı Destek
Canlı Destek
İstanbul Extrem
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?