Yamaç Paraşütü Pilotu Nasıl Olunur

Yamaç Paraşütü
Yamaç Paraşütü Pilotu Nasıl Olunur

Nasıl Yamaç Paraşütü Pilotu Olunur ?

Hava sporlarından kuşkusuz en popüler olanı yamaç paraşütü.1980’lerde keşfedilen ve adrenalin severlerin çokça rağbet gösterdiği bu spor ülkemizde de oldukça tercih ediliyor. Genç yaşlı her yaştan insanın yapabileceği ve keyifli anlar yaşayabileceği oldukça etkileyici bir aktivite olmakla birlikte ülkemizin coğrafyasının elverişli olması nedeniyle ulaşması da oldukça kolay. Serbest paraşütten farklı olarak bir yamaç veya yüksek dağlardan atlayarak yapılan bir spor olan yamaç paraşütü, havada saatlerce uçuş yapma imkanı sunuyor.

Aslında bu özelliğiyle de serbest paraşütten ayrılıyor. Yamaç paraşütü kilometrelerce yol kat edebiliyor, inişten sonra paraşütün bir sırt çantası boyutuna kadar katlanmasıyla da oldukça pratik ve zahmetsiz. Tabi ki yamaç paraşütü yapmak için belirli gereklilikler var bunlarda ilki kuşkusuz bir paraşüt. Kanat, ipler, kuşam ve kolonlardan oluşan paraşütün yapısı hiçte görüldüğü kadar basit değil. 

Ayrıca yamaç paraşütü yapacak kişinin de belirli kriterlere uygun olması gerekmekte. Kişinin hamile olmaması, astım veya kalp rahatsızlığına sahip olmaması ve 100 kilogramdan fazla olmaması gerekmekte. Belirlenen kurallara uygun olan kişinin yapması gereken bir diğer gereklilik ise eğitim. Eğitimi de tamamladıktan sonra gönül rahatlığı ile pilotunuzun yanında yerinizi alabilir ve gökyüzünün tadını çıkarabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü Pilotu Eğitimi Nasıl Olur ?

Yamaç paraşütü pilotu eğitimi için öncelik olarak belirlenen faktör, eğitim alanının uygun hava şartlarını karşılıyor olmasıdır. Genel olarak eğitim sahası için karasal iklim tercih edilir. Denizli ve Kayseri bölgeleri ise Türkiye’de yamaç paraşütü pilotluğu eğitim süreci için en elverişli bölgelerdir. Bu bölgeler dışında Serdivan, Pamukova, İnönü ve Bolu gibi alternatiflerde bulunmaktadır. Yamaç paraşütü pilotluğu eğitimleri kamp şeklinde uygulanmakla beraber, pilot adayları kendi ekipmanlarını getirmek durumundadırlar. Yamaç paraşütü pilotluğunun resmi belgelerini Türk Hava Yolları vermektedir.

Bu belgeler başlangıç seviyesinden başlayarak Ticari (Tandem Yamaç Paraşütü) kadar devam eder ve toplamda altı tane belge mevcuttur. Eğitimin ilk aşamasında yamaç paraşütü pilotu adayları yer çalışması yaparlar. Bu antrenmanın amacı istikameti kaçırmamaktır. Yer çalışmasından sonra adaylar 20 alçak tepeden atlayarak P2 belgesine sahip olurlar. Orta seviye P3 belgesi için ise adayların 12 saat uçuş tecrübesi olması gereklidir. Bu aşamada ise eğitim deniz üzerinde gerçekleştirilir. Yamaç paraşütü pilotu adayını havada gerçekleşebilecek olumsuz veya beklenmedik olaylara hazırlamak adına yapılan eğitimde, yazılı ve uygulamalı derslerde başarılı olan sporcu P3 belgesini almaya hak kazanır.

TT belgesi (Tandem Pilot) eğitimi ise daha zorlu bir süreçtir ve hata yapma payınız oldukça azdır. 7-14 gün süren eğitimlerde yamaç paraşütü pilot adayları 4 adet çift kişilik uçuşa tabii tutulur. Başarı ile tamamlayan sporcular T1 belgesine sahip olurlar. T2 belgesi (Tandem Ticari Pilot) ise Pilot adaylarının belirli bir hedefe iniş becerilerini ölçer ve hata yapma hakkı tek seferliktir. Bu belgeyi de elde eden sporcular çift kişilik yolcu uçuşlarına hazır hale gelirler. Yamaç paraşütü pilotluğu her ne kadar zevkli bir iş gibi gözükse de oldukça yoğun ve katı bir eğitim sürecine sahiptir.

Yamaç Paraşütü

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Herhangi bir sorunuz mu var ?

Profesyonel Müşteri Temsilcilerimizden Yardım Alın

Table of Contents

Canlı Destek
Canlı Destek
İstanbul Extrem
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?