Yamaç paraşütü paramotor eğitimi, yamaç paraşütü eğitimlerinin farklı bir türü olarak biliniyor. Yamaç paraşütü, herhangi bir hava aracı olmaksızın yalnızca rüzgar eşliğinde yapılan bir spor olarak biliniyor. Ancak; paramotor söz konusu olduğunda paraşüt bir motora bağlı olarak harekete geçiyor. Bu motor sayesinde yamaç paraşütünün aksine düz arazilerde dahi uçuşa geçilebiliyor. Rüzgara bağlı olmaksızın uzun süreli uçuşlar gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle kimi paraşüt tutkunları; paramotor eğitimi almayı tercih ediyorlar. İstanbul Extrem, THK ve FAI’nin belirlediği müfredata bağlı kalarak paramotor eğitimleri veren firmalardan biri oluyor. THK onaylı bu eğitimlerin sonunda; başarılı olan katılımcılara sertifika veriliyor.
Peki; kimler paramotor eğitimi alabilir? Paramotor eğitim programı nasıl ilerliyor? Paramotor eğitimi alabilmek için hangi koşulları sağlıyor olmak gerekiyor?
Paramotor eğitimi, teori ve uygulamanın birleştiği bir süreci kapsıyor. Adaylar hem teorik eğitim, hem yer eğitimi hem de uçuş eğitimi alıyorlar. Paramotor eğitimi almadan önce adayların yamaç paraşütünü belirli bir düzeyde biliyor olmaları bekleniyor. Bu kapsamda yamaç paraşütü başlangıç eğitimi ve paramotor eğitimi aynı kurs programı içerisinde verilebiliyor. Bununla birlikte; paramotor eğitimine doğrudan başlanacaksa adaylardan başlangıç eğitimi sertifikası talep ediliyor.
Teorik eğitimler genellikle; kullanılan ekipmanlar, meteoroloji ve hava trafik kuralları gibi konuları içeriyor. Farklı kalkış ve uçuş tekniklerine dair bilgilere yer veriliyor. Yamaç paraşütüne dair genel bilgilerin verildiği teorik bir süreç katılımcıları bekliyor. Genel bilgilerin yanında; paramotor özellikleri ve kullanımına dair teorik bir eğitim sürecinden de söz etmek gerekiyor.
Ardından adayları gerçek uçuşlara hazırlamak üzere simülatörlerden yardım alınıyor. Böylelikle, kalkış, uçuş ya da iniş sırasında oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilebiliyor. Adaylar simülasyon aracılığıyla uçuşlar için bir hazırlık sürecinden geçmiş oluyorlar. Daha sonra daha güvenli ve hazırlıklı bir biçimde uçuş eğitimlerine başlangıç yapılabiliyor.
İstanbul Extrem tarafından verilen paramotor eğitimleri iki aşamayı kapsıyor. İlk aşamada adaylara temel bir yamaç paraşütü eğitimi veriliyor. Başlangıç eğitimi olarak da bilinen bu aşamada teorik ve uygulamalı derslere yer veriliyor. Yamaç paraşütünün yapısı, kullanılan ekipmanlar, farklı uçuş teknikleri öğretiliyor. Meteoroloji, hava trafik kuralları, telsiz kullanımı gibi çeşitli derslere yer veriliyor. Adaylar paraşütün kontrol edilebilmesi, açılması, söndürülmesi gibi konulara odaklanıyorlar. Bu aşamada verilen uçuş eğitimlerinde adaylara kısa mesafe uçuşları yaptırılıyor.
Eğitim programının ikinci aşamasında paramotor eğitimine geçiş yapılıyor. Bu aşamada da ilk olarak teorik derslere yer veriliyor. Paramotor uçuşlarında dikkat edilecek konulara bu noktada değiniliyor. Motor ile ilgili temel bilgiler, motor tamiri ve bakımı gibi dersler veriliyor. Yamaç paraşütü paramotor eğitimi kapsamında verilen teorik derslerin tamamlanmasından sonra yer eğitimlerine başlanıyor. Yer eğitimlerinde ve uçuş eğitimlerinde adaylara uzman eğitmenler eşlik ediyor. Uçuş eğitimlerinde ise adaylara motorlu ve motorsuz uçuş görevleri veriliyor. İrtifa kontrolünün sağlanması, rota belirlenmesi ve bu rotaya bağlı kalarak uçuşların gerçekleştirilmesi gibi çalışmalar yapılıyor. Farklı hava koşulları ve yüksekliklere göre uçuş eğitimleri veriliyor.
Yaklaşık 10 – 15 gün süren tüm bu eğitimlerin ardından; adaylar teorik ve uygulamalı sınavlara tabi tutuluyor. Sınavlarda başarılı olan adaylar THK onaylı sertifikaların sahibi oluyor. Bu sertifika ile bir uzman gözetiminde olmaksızın, diledikleri bölgede uçuş gerçekleştirme hakkına sahip oluyorlar.
Yamaç paraşütü paramotor eğitimi almak isteyenler için THK ve FAI tarafından belirlenen bazı koşullar bulunuyor. THK ve FAI yamaç paraşütü eğitimi için uygun yaş aralığını 16 – 68 olarak belirliyor. Eğitimlerin başladığı tarih itibariyle 16 yaşını doldurmuş olanlar başvuruda bulunabiliyor. Psikolojik rahatsızlıklar, astım, kalp, omurga rahatsızlıklarının eğitimlerin önünde engel olacağının bilinmesi gerekiyor. Bu tür rahatsızlığı olan adaylar eğitimlere kabul edilmiyor. Bu durum renk körlüğü ve yüksek dereceli göz bozukluğu olanlar için de geçerli oluyor.
Adayların sağlıklı olduklarını, raporla kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için Aile Sağlığı Merkezlerinden “yamaç paraşütü yapabilir” ibareli bir sağlık raporu almak gerekiyor. Bazı durumlarda bu rapor yeterli görülmeyebiliyor. Eğitmen talebiyle, hastanelere başvurulabiliyor. Bu durumda; tam teşekküllü bir sağlık kurumundan alınacak heyet raporuna ihtiyaç duyuluyor.
Yamaç paraşütü paramotor eğitimi alabilmek için yamaç paraşütü başlangıç sertifikasına sahip olmak gerekiyor. Bazı kurumlar, paramotor eğitimine başlangıç eğitimi programını da dahil ediyor. Ancak bazı kurumlar da paramotor eğitimi öncesinde P2 sertifikasını almış olmak gerekiyor. Bunun için kurs başvurusu öncesinde koşulları dikkatle incelemek gerekiyor.
Yamaç paraşütü eğitimleri söz konusu olduğunda adayların öğrenim durumlarına da önem veriliyor. En az ilköğretim mezunu olan adaylar kurs başvurusunda bulunabiliyor. Yeterli eğitime sahip olduklarını ise öğrenim durum belgesi ile kanıtlamaları gerekiyor.
Adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı, kimlikte belirtilmiyorsa kan grubu belgesi temin edilmesi gereken diğer belgeler oluyor. Eğitim sonrasında verilecek sertifikalara yapıştırılmak üzere THK pulu isteniyor. Ayrıca, 4 adet vesikalık fotoğrafın kayıt sırasında eğitim alınacak firma ya da kurumuna teslim edilmesi gerekiyor.
Yamaç paraşütü paramotor eğitimi hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Eğitimlerimiz hakkındaki tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Güncel gelişmeler, etkinlikler ve tandem uçuşlardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular ve farklı konular için bize aşağıdaki telefon numaralarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz;
Table of Contents
Toggle