Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi

Yamaç paraşütü başlangıç eğitimi, temel bir eğitim sürecini kapsıyor. Başlangıç eğitiminde P1 ve P2 eğitimi birlikte veriliyor. Bu eğitim süreci boyunca paraşütçüler, yamaç paraşütü ile ilgili teorik bilgileri edinerek yola koyuluyor. P1 eğitimi, tamamen teorik bilgileri içeren kısa bir eğitim süreci olarak biliniyor. Bu süreç genellikle 3 gün ile 1 hafta arasında tamamlanmış oluyor. P1 eğitimi süresince THK ve FAI tarafından belirlenen bir müfredat izleniyor. Pilot adayları, yamaç paraşütünün tarihçesi de dahil olmak üzere, paraşüte dair bilinmesi gereken önemli konulara odaklanıyorlar. 

P1 eğitiminin bitiminde kursiyerlerinin bilgilerinin ölçülmesi amacıyla bir sınav uygulanıyor. Bu sınav da tıpkı kurs programı gibi yalnızca teorik bilgileri içeriyor. Yazılı olarak uygulanan sınavda başarı gösteren adaylar, teori ve uygulamanın birlikte yürütüldüğü P2 eğitimine başlayabiliyor.

Yamaç Paraşütü p2
Yamaç Paraşütü eğitimi

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi: P2 Eğitimi

P2 eğitimi adayların yamaç paraşütü ile tanıştığı bir eğitim sürecini içeriyor. Bu süreci; teori ve uygulamanın birleştirildiği bir eğitim olarak tanımlamak mümkün olabiliyor. P2 eğitimine başlamak isteyen adayların teorik olarak yürütülen P1 eğitimini başarıyla bitirmiş olmaları bekleniyor. Eğitimler genellikle 20 günlük bir süre içerisinde tamamlanıyor. Eğitimler boyunca adaylar yamaç paraşütü ile ilgili temel bilgiler edinmeyi sürdürüyorlar. 

Yamaç paraşütü, adından da anlaşılacağı gibi yamaçlardan, tepelerden, dağlık alanlardan atlanarak yapılan bir spor olarak biliniyor. Paraşütçüler genellikle eğimli arazilerde bu sporu yapıyorlar. Elbette bunun için belirli bir eğitim seviyesinin üzerinde olmak gerekiyor. Aksi halde güvenlik ile ilgili olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle; yamaç paraşütü başlangıç eğitimi sürecinde öncelikle düz arazilerde eğitime başlanıyor. Böylelikle pilot adaylarının daha güvenli bir öğrenme süreci geçirmeleri mümkün olabiliyor. 

Düz arazide yapılan eğitimlerde pilot adayları, paraşüt üzerinde hakimiyet kurabilmeyi öğreniyor. Bu aşamada paraşütü açmak, baş üstünde tutmak ve söndürmek gibi çeşitli konulara odaklanılıyor. Kursiyerlerin eğitim içeriğinde yer alan tüm adımları kusursuz biçimde yerine getiriyor olmaları bekleniyor. Eğitimin her bir adımı kusursuz olarak tamamlandığında düz arazilerde yapılan eğitimler de son bulmuş oluyor. Düz arazilerde yapılan eğitimler tamamlandıktan sonra ise; hafif eğimli arazilerde eğitimlere devam edilebiliyor.

Eğitimli arazilerde düz arazide yapılan bazı eğitimler tekrar ediliyor. Pilot adayları paraşütlerini açmayı, başları üzerinde tutmayı ve söndürmeyi bu kez eğimli arazilerde yapmaya odaklanıyorlar. Bu aşamanın ardından pilot adaylarına telsiz eğitimi veriliyor. Telsiz eğitimi yamaç paraşütü eğitimleri için önemli bir noktayı oluşturuyor. Çünkü paraşütçüler bu şekilde haberleşme sağlayabiliyorlar. Bu nedenle kursiyerlere öncelikle telsiz komutlarının ne anlama geldiği öğretiliyor. Telsiz kullanmayı öğrenen adaylar için uçuş süreci başlıyor. 

yamaç paraşütü dersleri

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi Uçuş Eğitimi

Düz ve eğimli arazilerde tamamlanan eğitim sürecinden sonra; adaylar uçuş eğitimlerine başlıyor. Bu aşamada 60 ile 350 metre aralığındaki uçuş noktaları tercih ediliyor. Elbette pilot adaylarının bu aşamada tecrübesiz oldukları biliniyor. Bunun için İstanbul Extrem bünyesinde görev alan uzman pilotlar onlara eşlik ediyor. Hem kalkış hem de iniş noktasında kursiyerlere destek olan iki eğitmen görev alıyor. Gerçekleştirilen bu eğitim uçuşları yaklaşık 7 kez tekrarlanıyor. Uçuşlar neticesinde yeterli başarı gösteren adaylar; eğitimlerini tamamlamış oluyorlar. Bu noktada; THK tarafından verilen Pilot Belgesi’ni almaya hak kazanıyorlar. 

Gerekli Evraklar ve Katılım Koşulları

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi için belirlenen yaş sınırı 16 olarak biliniyor. Kurs başlangıç tarihinde 16 yaşından gün almış olan pilot adayları eğitim alma hakkına sahip olabiliyor. Renk körü olmamak en önemli koşullardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Adayların sahip olduğu boy ve kilo aralığı da önem taşıyor. İstanbul Extrem’in bu noktada THK ve FAI tarafından belirlenen boy ve kilo kriterlerini uyguladığı biliniyor. Buna göre; adayların, 45 – 110 kilo ile 155 -200 cm aralığında olmaları gerekiyor. Spor yapmak için gerekli fiziksel yeterliliğe sahip olmak diğer gereksinimler arasında yer alıyor. Bu; adayların astım, epilepsi, kalp, solunum gibi rahatsızlıkları bulunmaması anlamına geliyor.

Kurslara katılım için pilot adaylarından bir dizi evrak talep ediliyor. Nüfus cüzdanı, adli sicil kaydı, öğrenim durumu belgesi, sağlık raporu, kan grubu belgesi bunlardan bazıları oluyor. Sağlık raporunda “Yamaç paraşütü yapabilir” ibaresi olması isteniyor. Pilot adayının kan grubuna dair bilgi ehliyet ya da kimlik kartında bulunabiliyor. Bu durumda kan grubu belgesini ayrıca sunmaya gerek olmuyor. Bu belgelerin haricinde; 18 yaşın üzerindeki pilot adaylarından taahhütname talep ediliyor. 18 yaşını doldurmamış olanların ise veli imzalı ve noter onaylı olacak şekilde muvafakatname sunmaları gerekiyor. Uçuş kaza sigortası da istenen belgeler arasında yer alıyor.

Adayların kurs başlangıç tarihinden önce evraklarını eksiksiz olarak teslim etmeleri gerekiyor. Evraklarda eksik ya da yanlış bilgi bulunduğunun tespit edilmesi halinde süreç pilot belgesinin iptaline kadar varabiliyor. Bu nedenle evrakların ve evraklarda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmak gerekiyor.

 

Yamaç paraşütü başlangıç eğitimi ile ilgili daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Eğitimler ve tandem uçuşlar hakkındaki sorularınız için İstanbul Extrem ile iletişime geçebilirsiniz. Etkinliklerimizden ve kampanyalarımızdan haberdar olmak isterseniz sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Diğer tüm sorularınız, önerileriniz ve fikirlerinizi bizimle paylaşmak için bize aşağıda bulunan telefon numaralarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz; 

Sıkça Sorula Sorular

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi

Yamaç Paraşütü eğitimlerimiz hakkında merak ettiğiniz tüm soruları web sitemizde yer alan iletişim bölümünde bulunan irtibat numaralarımız üzerinden bizi arayarak yada what's app üzerinden iletişim kurarak sorabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğtimi Kursu Hafta içi Blok katılımlarda 7 gün. Hafta sonu katılımlarda 4 hafta sonu (cumartesi ve pazar) 8 gün sürmektedir.

Table of Contents

Canlı Destek
Canlı Destek
İstanbul Extrem
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?