Yamaç paraşütü P3 eğitimi, bazı teorik derslerin de yer aldığı, ağırlıklı olarak uygulamalı bir eğitim sürecini içeriyor. Eğitim programı genellikle 30 günü kapsayacak biçimde planlanıyor. P3 eğitimi yerine Orta Pilot Eğitimi ifadesi de kullanılabiliyor. Pilot adaylarının bu aşamada eğitim alabilmeleri için Başlangıç Eğitimini tamamlamış olmaları gerekiyor. Başlangıç eğitiminin tüm gereksinimlerini yerine getiren ve pilot sertifikasına sahip olan adaylar; P3 eğitimine kabul ediliyor. P3 eğitimi alacak olan pilot adaylarının kurs süresince ihtiyaç duyacakları uçuş ekipmanlarına sahip olmaları gerekiyor.
Bu eğitim sürecinde, ilgili eğitim kurumları ekipman desteği sağlamıyor. Buna ek olarak; adayların konaklama, beslenme gibi ihtiyaçlarını da kendilerinin karşılamaları gerekiyor. Adayların bütçe belirleme ve kurs planlamalarını buna göre yapmaları gerekiyor.
Peki; P3 Eğitimi içeriğinde neler var? Daha önce başlangıç eğitimi ile temel yamaç paraşütü eğitimi almış olan adayları bu süreçte neler bekliyor? Program kapsamında pilot adaylarının hangi konulara odaklanması gerekiyor?
Orta Pilot Eğitimi alacak pilot adayları eğitmenlerin desteğiyle farklı uçuş tekniklerine odaklanıyorlar. Belirlenen bir hedefe yakın iniş yapabilme, ters kalkış gibi bazı konularda eğitim alıyorlar. Termal hava akımlarıyla tanışıyor, yelken uçuşuna dair eğitimlerden geçiyorlar. Hava trafik kuralları, meteroloji gibi alanlarda bilgi sahibi oluyorlar. Tüm bu eğitimler pilot adaylarının sorumluluğu tamamen kendilerine ait olacak şekilde uçuş yapabilmelerine olanak sağlıyor. Kurs sürecinin gereksinimleri yerine getiren pilot adaylarına THK onaylı Orta Pilot Sertifikası veriliyor. Elbette; bunun için adayların yorucu ve zorlu bir eğitim süreci olan P3 eğitimini başarıyla tamamlamaları gerekiyor.
Yamaç Paraşütü P3 Eğitimi yer ve uçuş eğitimlerini bir arada içeriyor. Eğitim süresince, sevk ve kontrol, irtifa azaltmak için gerekli manevralar, ileri meteoroloji gibi derslere yer veriliyor. Yer eğitimleri için ayrılan süre yalnızca birkaç gün olarak biliniyor. Eğitimler ağırlıklı olarak uçuşa yönelik uygulamaları kapsıyor. Yer eğitimlerinde, kanadı uçuş için hazırlamak, paraşüte hakim olabilmek ve doğru biçimde koşabilmek gibi konulara değiniliyor.
Bu adımlar kusursuz biçimde yerine getirilene kadar tekrar ediliyor. Adayların başarılı kabul edilebilmeleri uygulanan testlere bağlı oluyor. En az %75 oranında başarı gösteren pilot adaylarının uçuş eğitimlerine başlamasına izin veriliyor.
Yamaç Paraşütü P3 Eğitimi uçuş eğitimleri kapsamında pilot adaylarının bazı şartları yerine getirmeleri bekleniyor. Pilot adaylarının 12 saatlik uçuş gerçekleştirmeleri gerekli koşullardan biri olarak biliniyor. Ayrıca 50 sorti yapmaları, gereksinimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte kalkışın düzgün yapılıp yapılamadığı inceleniyor. Kalkış ve uçuş esnasında kanatların kontrolü, sevk ve idare konularında değerlendirme yapılıyor. Belirlenen hedefe yakın iniş gerçekleştirebilmek önem taşıyan bir başka konu oluyor. Pilot adaylarına 5 saat süreyle yelken uçuşu ve 2 saat süreyle termik uçuşu yaptırılıyor. Uçuş uygulamalarının ardından acil durum çalışmalarına geçiş yapılıyor. Tüm bu süreçler boyunca pilot adaylarına İstanbul Extrem eğitmenleri eşlik ediyor.
Peki; kimler Yamaç Paraşütü P3 Eğitimi alabilir? Başlangıçta da belirttiğimiz gibi; adayların öncelikle, P1 ve P2 eğitimi almış olmaları gerekiyor. Orta Pilot Eğitimine yalnızca THK onaylı pilot sertifikasına sahip adaylar başvurabiliyor. 16 yaş, 45 kilo ve 150 cm’in üzerinde olan adaylar yamaç paraşütü eğitimi alabilecek nitelikte oluyorlar. Boy ve kilo için üst sınır ise 110 kilo ve 200 cm olarak biliniyor.
Yamaç paraşütü yapabilmek için en önemli noktalardan biri pilot adaylarının sağlık durumu oluyor. Omurga ve bel rahatsızlıkları, renk körlüğü, hamilelik gibi durumlarda yamaç paraşütü yapılamıyor ve eğitim alınamıyor. Buna ek olarak; kalp, astım, sara, tansiyon, diyabet gibi rahatsızlıklar olması halinde adaylar eğitimlere kabul edilmiyor. Adayların sağlık durumlarını “Yamaç paraşütü yapmaya elverişlidir” ibareli sağlık raporuyla belgelendirmeleri gerekiyor.
Yamaç Paraşütü P3 Eğitimi için başvurular sırasında adaylardan bazı belgeler isteniyor;
· Nüfus Cüzdanı ya da Ehliyet
· Sağlık Raporu
· Öğrenim Durumu Belgesi
· Kan Grubu Belgesi
· Vesikalık Fotoğraf
· Adli Sicil Kaydı
Bu belgelerin yanı sıra; pilot adaylarının eğitim sonunda verilecek sertifikalara yapıştırmak üzere THK pulu almaları gerekiyor. Aday 18 yaşın altındaysa; velisi tarafından imzalanan ve noter tarafından onaylanmış muvafakatname sunması isteniyor. 18 yaşın üzerinde pilot adaylarından ise taahhütname isteniyor. Vesikalık fotoğraf ve adli sicil kaydının son altı aya ait olması şartı aranıyor. 18 yaşından küçük adaylardan adli sicil kaydı talep edilmiyor.
İstanbul Extrem’in 20 yıllık bir tecrübe ile yamaç paraşütü alanında eğitim faaliyetleri yürüttüğü biliniyor. Aynı zamanda tandem uçuşlar ve yamaç paraşütü etkinlikleriyle de adından söz ettiriyor. İstanbul Extrem’in eğitimlerinde ve uçuşlarında görev alan tüm pilotlar, uzman pilot sertifikasına sahip isimler oluyor. İstanbul Extrem, yamaç paraşütünün herkes tarafından ulaşılabilir ve güvenli bir spor olması için çalışmalar yürütüyor. Firma, her gün daha iyiye ulaşmak için çaba gösteren uzman bir ekipten oluşuyor. Tüm kursiyerler ve yamaç paraşütü tutkunları ile karşılıklı güven üzerine kurulmuş bir iletişimi tercih ediyor.
Yamaç Paraşütü P3 Eğitimi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Soru ve önerileriniz için İstanbul Extrem ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve tandem uçuşlara dair güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Kurs kaydı, uçuş rezervasyonu gibi konularda bilgi almak için bize aşağıda bulunan telefon numaralarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Table of Contents
Toggle